Ce este laptele de nuci și cum se face

Laptele de nuci este o alternativă populară la laptele de vacă, potrivită pentru cei care urmează o dietă vegană sau care au intoleranță la lactoză. Iată cum poți să faci lapte de nuci acasă:


Ingrediente:

1 cană de nuci (nuci românești,  de caju, nuci de macadamia, nuci de migdale, etc.)

3- 4 căni de apă

Opțional: îndulcitori (cum ar fi mierea, siropul de agave sau zahărul) sau arome (cum ar fi vanilia)

Instrucțiuni:

1. Pregătirea nucilor:

Dacă nucile nu sunt deja înmuiate în apă, este recomandat să le pui în apă și să le lași să stea peste noapte sau cel puțin câteva ore. Acest lucru face ca nucile să devină mai moi și ușor de amestecat.

2. Clătirea nucilor:

După ce au fost înmuiate, clătește nucile sub jet de apă rece pentru a îndepărta orice reziduu.

3. Amestecarea nucilor:

Pune nucile într-un blender. Adaugă cele 3-4 căni de apă și orice îndulcitori sau arome dacă dorești.

Dacă capacitatea blenderului e prea mică, mai poți adăuga la sfârșit o cană de apă.

4. Amestecarea și filtrarea:

Mixează ingredientele la viteză mare timp de aproximativ 2-3 minute, până când obții un lichid omogen.

Pentru a elimina pulpa, poți folosi un tifon, o cârpă fină sau o sită pentru a filtra laptele de nuci. Strânge cu grijă pentru a extrage tot lichidul.

Păstrarea și consumul:

Toarnă laptele de nuci într-un recipient de sticlă sau o sticlă închisă ermetic și păstrează-l în frigider. Laptele de nuci se păstrează în mod obișnuit timp de 3-4 zile.

Folosirea pulpei (opțional):

Pulpa rezultată din filtrare poate fi păstrată și folosită în diverse rețete, cum ar fi adăugată în smoothie-uri sau în cereale. Mie personal îmi place să o consum simplă, sub formă de desert. Este delicioasă!

Aceasta este o rețetă de bază, iar proporțiile pot fi ajustate în funcție de preferințe. Experimentează cu diverse tipuri de nuci și adaugă arome pentru a obține laptele de nuci perfect pentru gustul tău. 

Mai jos poți vedea videoclipul cu modalitatea de preparare a laptelui de nuci.