Cum rezolvăm carența de calciu la culturile de legume: roșii, castraveți, ardei...


Calciul este un mineral vital nu doar pentru oameni și animale, ci și pentru culturile de legume în mod special pentru tomate, ardei și castraveti. 

Calciul ajută la cresterea rădăcinilor, este foarte important in dezvoltarea și cresterea întregii plante, în lipsa lui nu se poate obține fructe sănătoase. 

Simptomele carenței de calciu la culturile de legume:

putregaiul apical al fructelor (tomate, ardei, vinete);

avortarea fructelor (la castraveți);

căderea și avortarea florilor la tomate;

frunze răsucite, care capătă o culoare verde-deschis, vârful vegetativ se usucă.

Cauze ale apariției carenței de calciu

Carența de calciu este determinată de cumularea simultană a unor condiții și factori de mediu:

Deficitul de  apa este principala cauză a apariției acestor simptome.

Chiar dacă solul este bine aprovizionat cu calciu, acesta nu este preluat de către rădăcină, și nu poate fi  transportat în tesuturile noi de creștere. Acest lucru se intamplă atunci  când planta nu absoarbe cantitatea necesară de apa.

Temperaturile prea ridicate (peste 45 grade C, determina oprirea completă a funcției de fotosinteză la plante) Din acest motiv este recomandată o bună aerisire a solarului. 

Fertilizarea excesivă cu azot ar putea fi o cauză a deficitului de calciu.

Lumina excesivă. O soluție la această problemă ar fi amplasarea  plaselor cu gradul de umbrire de 40% în zilele călduroase de vară. 

Umiditatea aerului foarte mică, aerul este prea uscat în solar

Niveluri mari de azot nitric și amoniacal prezente în sol în urma fertilizării în exces cu gunoi de grajd

Nivel de salinitate prea ridicat în urma fertilizării solului în exces

pH-ul solului mai mare de 7,5;

lipsa sau imposibilitatea absorbției microelementului Mangan.

PREVENIREA PUTREZIRII ROȘIILOR

Se recomandă folosirea unui sistem  irigare prin picurare sau creșterea frecvenței de udare, menținând aceeași normă de udare.

O bună aerisire a serelor și solariilor, respectarea distanței de plantare 

Aplicare periodică, în mod special în perioadele caniculare, cel puțin o dată pe săptămână a îngrășămintelor pe bază de calciu

ÎNGRĂȘĂMINTE NATURALE PE BAZĂ DE CALCIU

Cojile de ouă reprezintă cea mai bogată sursă naturală de calciu. 

Iată cum le puteți folosi în grădină:

Spălați cojile de ouă și uscați-le timp de câteva zile la soare sau mai rapid, fierbeți-le sau uscați-le la cuptor timp de 30 de minute la 180 grade. In acest fel vă asigurați că eliminați pericolul reprezentat de bacterii precum Salmonella.

Dați-le prin râșnița de cafea și transformați-le în pudră. Presărați în jurul plantelor.

În lipsa unei râșnițe de cafea, puneți cojile de ouă într-o pungă, mărunțiți-le cu un făcăleț sau pur și simplu zdrobiți-le cu o piatră. Presărați în jurul plantelor. Cojile de ou acționează și ca o barieră contra insectelor dăunătoare.

Pentru o mai bună absorbție de calciu, cel mai bine este să folosiți decoctul din coji de ouă, maceratul sau soluția de calciu/fosfor

Iată cum se prepară decoctul din coji de ouă:

Se pune o cană de 200 ml cu coji de ouă zdrobite în 2 litri de apă și se fierbe timp de 30 minute. Se pune capacul și se lasă până a doua zi. Se diluează 1 litru de decoct cu 5 litri apă. Solul trebuie să fie umed înainte de fertilizare. 

Pentru a prepara soluția de calciu/fosfor aveți nevoie de coji de ouă, oțet de 9 grade și un recipient de sticlă. 

Puneți cojile de ouă zdrobite într-un borcan de sticlă. O parte coji de ouă, 5 părți oțet. Dacă borcanul  e prea mic, aveți grijă să puneți un alt vas dedesubt pentru că va avea lor o reacție. După câteva minute puneți o bucată de tifon, un prosop  sau capacul însă aveți grijă să nu-l strângeți. Soluția trebuie să ,,respire,, Lăsați borcanul într-un loc răcoros  de la minim 3 zile  până la 3 săptămâni. Diluați soluția obținută, o cană de 250 ml la 10 litri de apă.

Fertilizați la rădăcină plantele.

Macerat din coji de ouă

Într-un vas puneți o parte coji de ouă (o cană) și 10 părți de apă (10 căni )

Lăsați la macerat 7 zile, amestecați zilnic. Maceratul obținut îl diluați în proporție de 1:5 

(o parte macerat și 5 părți apă). Fertilizați radicular plantele. 

Laptele este o importantă sursă de calciu. Luați o cană de lapte și diluați-o cu 4 căni de apă. Fertilizați plantele la rădăcină.