Exfolierea in ritualul saptamanal

Exfolierea este o tehnica de ingrijire la care toate femeile ar trebui sa apeleze pentru sanatatea si frumusetea corpului.

Un program de exfoliere corporala incorporat in rutina saptamanala de ingrijire a aspectului fizic este cea mai scurta cale catre o curatare in profunzime a pielii.

Prin exfoliere, indepartezi celulele moarte de la suprafata dermei, care blocheaza porii si cauzeaza acnee. Mai mult, exfolierea te ajuta la detoxifierea pielii, la estomparea cearcanelor si la stimularea circulatiei sanguine, ca si cum ai beneficia de masaj sau exercitii pentru fata.

Exfoliere pentru tipuri de ten diferite
Orice tip de ten poate benefica in urma unui tratament de exfoliere, intrucat in functie de cosmeticele sau retele naturale de exfoliant folosite, poti urmari nevoile corpului tau si raspunde la cerintele sale.

Pentru ca exfolierea sa nu iti faca mai mult rau decat bine, metodele pe care trebuie sa le aplici difera de cele folosite pentru tenul uscat sau normal, la fel si ingredientele folosite in retete de exfoliere homemade.

Ten uscat
Pentru un ten uscat, recurgerea la un program de exfloliere aduce o solutie la indemana pentru inlaturarea aspectului scortos al pielii.

Tenul uscat sau sensibil este cel mai bine exfoliat printr-un procedeu delicat, de preferat cu ingrediente natural (ovaz sau iaurt cu miere).

Ten normal
Pentru un ten normal, exfolierea este necesara si ingaduita de doua, trei ori pe saptamana, cu orice tip de produs exfoliant.

Daca nu ai incredere in cremele din comert, incearca sa realizezi exfolierea prin metode naturale homemade:

o pasta din miere cu zat de cafea;
argila;
o pasta din ulei de masline si malai/ zahar brun;
suc de lamaie/ mere/ portocale/ rosii;

Ten gras
Femeile cu ten gras primesc mai multe indicatii cand e vorba de exfoliere. In cazul acestui tip de ten, exfolierea este necesara pentru a curata bacteriile ce blocheaza porii si a controla episoadele de acnee violente.

Evita exfolierea prin substante acide, care usuca tenul si inrautatesc episoadele de acnee. Poti realiza tratamente naturale de exfoliere homemade folosind oricare din ingredientele recomandate tenului normal, mai putin enzimele de fructe.

Exfoliere - tipuri si recomandari
Se recomanda un program de exfoliere de doua ori pe saptamana, realizate cu un produs cosmetic cu granule abrazive, urmate de hidratarea in profunzime efectuata cu ajutorul unor creme de corp din comert, uleiuri naturale sau special pentru bebelusi, sau cu masti hidratante homemade.

Evitati o exfoliere agresiva, efectuata in fiecare zi, ce poate avea consecinte negative asupra tenului. Exfolierea excesiva poate inlatura stratul protector de sebum, ce protejeaza pielea de factorii nocivi precum praful, bacteriile sau uscarea pielii.

In functie de metodele si ingredientele folosite, exfolierea poate fi mecanica sau chimica.

Exfolierea mecanica
Exfolierea mecanica presupune indepartarea celulelor moarte prin produse natural abrezive (sare de mare, malai, zat de cafea, zahar brun, etc), folosind o bucata de material cu o textura usor dura, potrivita pentru un scrub facial.

Exfolierea chimica
Exfolierea chimica presupune aplicarea unor geluri si lotiuni pe baza de acizi slabi in locul produselor abrazive. De regula produsele utilizeaza acizi alfa-hidroxi (AHA) si beta-hidroxi (BHA), sau enzime din fructe (cu vitamina C).

Exfolierea chimica se face in cabinetele specializate, intrucat metoda este una invaziva si poate produce iritatii, utilizata incorect.

Peelingurile chimice sau cu lasr reprezinta procedure de exfoliere chimica in profunzime si nu au ca scop indepartarea celulelor moarte de la suprafata, ci traumatizarea controlata a dermei. In urma procesului de vindecare dupa aceste peelinguri, se obtine si remedierea ridurilor fine.

sursa: one.ro