Codul bunelor maniere in societate

Bunele maniere sunt esentiale pentru adaptarea copilului in diverse situatii sociale, intrucat stau la baza primei impresii pe care o lasa celor din jur. O persoana care vorbeste si se comporta politicos va fi tratata cu mai multa bunavointa si va fi acceptata mai usor intr-un grup. De aceea, este bine sa incepi il inveti pe copil de la cele mai mici varste care sunt bunele maniere in societate.

Salutul si multumirea
A saluta si a multumi sunt elementele esentiale ale bunelor maniere. De aceea, poti incepe cu ele atunci cand iti propui sa il inveti pe cel mic regulile de comportament in societate.

Invata-l sa multumeasca, in diverse contexte si unor persoane diferite. „Multumesc” poate fi spus persoanei care ti-a deschis usa si te-a lasat sa intri, vanzatorului de la magazin care ti-a dat restul sau produsul de pe raft, unui alt copil care te-a lasat sa te joci cu jucaria lui etc. Explica-i faptul ca a multumi tine nu numai de educatie, ci si de respectul pe care il arati celuilalt.

Invata-l sa salute persoanele pe care le intalneste. In cazul in care cineva cunoscut trece pe langa el si pare a nu-l observa, spune-i ca este bine sa il salute cu voce tare sau sa intinda o mana catre el. Gestul acesta o va trezi din ganduri pe respectiva persoana si va aprecia buna intentie a copilului.

Manierele in mijloacele de transport in comun
In mijloacele de transport in comun politetea cere sa se cedeze locul persoanelor varstnice. Este neplacut in general sa stai in picioare, insa cu atat mai mult atunci cand e mare aglomeratie si mai porti cu tine si cativa zeci de ani. Invata-l pe copil cum sa interactioneze cu cei in varsta: sa le ofere un scaun atunci cand ii vede obositi, sa ii ajute sa coboare treptele sau sa traverseze strada daca au nevoie etc.

De asemenea, invata-l sa nu se grabeasca atunci cand urca in autobuz si sa isi ceara scuze atunci cand loveste din greseala pe cineva.

Daca se afla impreuna cu un grup de copii in autobuz sau in metrou, este bine sa vorbeasca pe un ton mai scazut, sa fie linistit si sa nu ii deranjeze pe cei din jur.

Comportamentul in locurile publice
Daca are deja un telefon mobil, atunci cand se afla la gradinita e bine sa il seteze pe vibratie. Este foarte neplacut atunci cand sunetul deranjeaza o sala intreaga de copii sau un grup de oameni. De asemenea, invata-l sa il tina pe silentios si atunci cand merge la film, la teatru sau la muzeu.

In locurile publice nu se vorbeste tare si nici nu este indicat sa te manifesti agresiv. Copiii prescolari incalca aceasta regula de cele mai multe ori pentru ca inca nu inteleg constrangerile sociale si nu si-au dezvoltat capacitatea de autocontrol. Atrage-i atentia discret atunci cand vorbeste mai tare decat trebuie si propune-i sa vorbiti impreuna pe un ton mai scazut. Este bine sa faci apel si la joc in aceasta situatie. De asemenea, atunci cand copilul tau are o criza de plans in public din diverse motive, incearca sa il linistesti  fara a te enerva.

Gesturile obscene si comunicarea prin limbaj nonverbal sunt de evitat in societate. Invata-l sa elimine astfel de lucruri pe cat posibil. De asemenea, soptitul intr-o sala cu alti oameni, precum si gestul de a spune ceva la urechea unei alte persoane, atunci cand se afla si o a treia persoana in apropiere, nu este deloc politicos. Explica-i celui mic faptul ca cei din jur nu isi pot da seama ce anume vrea sa comunice si pot presupune ca vorbeste despre ei.

Bunele maniere in alte tari
V-ati gandit sa mergeti intr-o alta tara pentru a o vizita? O idee buna ar fi sa te interesezi in primul rand de eticheta acelei tari. Ce obisnuiesc oamenii sa faca, cum anume se comporta, cum saluta si cum isi manifesta recunostinta si respectul? Regulile de comportament in societate valabile in tara noastra s-ar putea sa nu se aplice si in alte tari.

Jocul de-a bunele maniere
Pentru varstele mici, jocul reprezinta cea mai buna modalitate de invatare. De aceea, ii poti propune copilului urmatorul joc. Realizeaza o lista de comportamente corecte si o lista de comportamente gresite din punctul de vedere al bunelor maniere. Decupeaza-le, amesteca-le si aseaza-le intr-un bol. Alege pe rand cate o bucata de hartie, citeste comportamentul descris si cere-i copilului sau copiilor sa spuna daca este corect sau nu. Copilul care a identificat corect cele mai multe comportamente va primi la final un premiu.

sursa: suntparinte.ro