Tehnica decorativa cu STENCIL

Stencil este o antica arta decorativa care permite reproducerea desenelor, prin intermediul unei masti (stencil in engleza), pe diverse suprafete, precum hartia, tesut, lemn, perete. Masca este un desen traforat, realizat pe carton, metal, plastic sau alte materiale, peste care apoi se bate culoarea care ramane imprimata pe suprafata dorita.

Au fost gasite in China lucrari pe hartie si matase realizate cu tehnica stencilului datate de prin anii 3 000 i.Hr
In bisericile engleze din sec. XIII-XVI sunt inca vizibile decoratii realizate cu aceasta tehnica.

Stencil poate fi realizat in moduri diverse, dar oricum dificultatea executiei ramane aceeasi , fie ca este vorba de un mic obiect fie ca este vorba de un perete intreg (facand exceptie timpul necesar de lucru)
Un tavan mult prea inalt se poate ,,micsora'' cu o bordatura stampata la 10-20 cm de margine; coridoare prea stramte si lungi se mascheaza cu motive care urmeaza linii verticale; ferestrele pot fi puse in evidenta cu un stencil potrivit.
 E important sa alegem desenul adaptat ambientului: de exemplu, pentru o camera foarte iregolara e mai bine sa alegem motive deschise; de-a lungul unei scari e mai bine sa evitam liniile oblice. Nu este necesar sa facem lucruri complicate, chiar si un simplu desen realizat cu o singura culoare  poate fi exceptional.

Ca prima lucrare este de preferat sa alegem un desen foarte simplu care sa se poate transforma cu facilitate intr-un stencil.