Hartia de orez

   Dintre toate hartiile adaptate pentru decupaj, un loc de mare importanta il ocupa hartia cunoscuta sub termenul ,,hartia de orez'' care, in realitate nu este doar un singur tip de hartie, ci o adevarata ,,familie'' de hartii speciale, obtinuta din fibrele diverselor plante.
   In origine, hartia de orez produsa in China cu peste 2000 de ani in urma era in realitate ,,hartie de matase'' fiind obtinuta printr-un procediment foarte pretentios din firul de matase.
   Un succesiv proces a dus la adoptarea fibrelor mai putin costoase de origine vegetala, precum canepa, bambusul si orezul.
   Cu trecerea timpului, in China inventia hartiei se transmite in intreaga lume, suportand continue transformari, mai ales prin utilizarea canepelor si fibrelor din lemn, insa, in Orient a ramas traditia hartiei originale.
   Hartia de orez poate fi lucioasa sau opaca, consistenta sau usoara precum un fulg, simpla sau imprimata cu mai multe culori si imagini de orice tip, dar, in orice caz, e foarte frumoasa si se adapteaza  pe orice suport, la decoratii armonioase si foarte rafinate.




   Un element deosebit al acestei hartii il constituie slaba rezistenta la apa care permite prin simpla intingere a unei pensule in apa si trecerea acesteia pe marginile imaginii stampate sa se rupa foarte usor cu degetele sau cu ajutorul pensulei.